Kurs & Arrangement

Foreldregrupper i barnevernet – både effektivt og ressursbesparende

Tina Makedonski og Victoria Vormeland
Foreldregruppe

Praktisk informasjon

Dato: Løpende påmelding
Kurset passer for: Foreldre

Foreldre i barnevernet står ofte i krevende situasjoner og flere kan kjenne seg alene, maktesløse og vurdert. I barnevernsfeltet har det vært noe skepsis mot foreldregrupper som gjerne har handlet om at familier med komplekse behov trenger individuell oppfølging. Individuell veiledning er viktig i barnevern for å tilpasse hjelpen til hver familie, som både er lovfestet og det som må til for at familier skal få riktig hjelp.

Etter å ha holdt foreldregrupper over flere år i barnevernsfeltet har vi systematisk evaluert effekten, både gjennom tilbakemeldingsskjema fra foreldre og gjennom evalueringsmøter med barneverntjenesten. Vår klare erfaring er at den kollektive styrken i foreldregrupper gir en helt unik effekt. Foreldregrupper kan gi både dypere læring, varig endring og et fellesskap som styrker både foreldre og barn.

 

Vår erfaring med foreldregrupper er:

  • Foreldre får reell støtte og motiveres til endring
    Foreldre opplever fellesskap og forståelse, som kan senke både skam og forsvar. Vår erfaring er at mange foreldre deler mer åpent enn i individuelle samtaler, noe som gir raskere innsikt og læring. Vi tror det har sammenheng med felleskapet og tilliten som skapes i foreldregruppene.

 

  • Tilbyr mer enn forebygging – gir konkret endring
    Tuning in to Teens/Kids (TINT/TIK) handler ikke bare om å forebygge vansker, men gir foreldre både innsikt i egne reaksjoner og større forståelse og empati med barnets utrykk. TIK og TINT gir foreldre reelle verktøy for styrke relasjonen til sine barn i praksis. Foreldregruppene gir tid og rom til å jobbe med utfordringer over tid.

 

  • Ressursbesparende for barnevernet
    Foreldregrupper gir støtte til flere foreldre samtidig, og kan redusere behovet for intensiv individuell veiledning. Dette frigjør ressurser, samtidig som foreldre får like god – eller bedre – hjelp enn kun i en-til-en-samtaler.

 

  • Stabil deltakelse og høyere motivasjon
    Vår erfaring er at foreldregrupper ofte har lavere frafall enn i individuell oppfølging. Foreldrene føler seg både forpliktet og at deres bidrag er viktig for gruppen. Samtidig opplever de nytteverdi i hvert møte, som gjør at de ønsker å delta.

 

  • Fungerer i krevende saker
    Vår erfaring har vist at foreldre med komplekse utfordringer opplever stor gevinst av gruppeformatet. Her får de reflektere høyt sammen med andre foreldre og får flere innspill på ulike måter å møte og forstå barna sine på. Flere har beskrevet foreldregruppene som pusterom i en hverdag preget av store utfordringer.

 

  • Gir foreldre bedre relasjon til barnevernet
    Når foreldre møter barnevernet i en gruppebasert setting, skjer ofte en positiv endring i samarbeidet. Tilliten øker, og veilederne får et mer helhetlig innblikk i foreldrenes utfordringer og styrker.

 

  • Dokumentert effekt – basert på forskning
    Programmer som TIK og TINT er evidensbaserte og har vist målbare forbedringer i foreldrekompetanse og relasjon til barn. Dette gir trygghet for at tiltaket faktisk fungerer.

 

Erfaringer viser: Foreldregrupper virker

Foreldre som har deltatt i våre grupper forteller at de har fått en dypere forståelse av tenåringene/barna sine, mer trygghet i foreldrerollen og ny måte å møte konflikter på. Flere sier at de  har følt seg sett og forstått – både av gruppeveilederne, men også av de andre for foreldrene i gruppen.

Vi har utarbeidet rutiner for taushetsplikt, og dokumentasjon av effekt av tiltaket foreldregrupper.

Vil du vite mer om hvordan din barneverntjeneste kan implementere foreldregrupper?

Påmelding

Ta kontakt med Tina på telefon +47 921 31 965