For 17 år siden bestemte Line og Jan-Erik seg for å pakke livene sine og flytte fra regnfulle Bergen til det mer solfylte Tønsberg. Med sine tre barn i barneskolealder og hester i bagasjen, var de på jakt etter et sted med flere soldager. Det ble ikke Stavern slik de først hadde tenkt, men Tønsberg viste seg å være en god løsning.
Fra besøkshjem til fosterhjem
Bare et år etter flyttingen ble de besøkshjem for ei jente. Da hun ble tenåring, flyttet hun inn som fast fosterbarn, og i dag, flere år senere, holder de fortsatt kontakten. Line og Jan-Erik har siden hjulpet seks tenåringer som fosterforeldre, og de elsker å ha tenåringer boende – det gir dem både glede og en følelse av ungdommelighet.

En trygg havn
I 2023 ble de spesialisert fosterhjem for Stiftelsen Fyrlykta for å bedre kunne matche barna med deres liv på gården. Med Kristin Rønningen som veileder har de fått god støtte og nyttige råd. Omgang med dyrene og mulighetene som gården gir, gjør det lettere for ungdommene å finne egne interesser og ressurser, noe som gir dem rom for både mestring og utvikling. Line og Jan-Erik har et omsorgs-gen og føler de har tid, lyst og anledning til å gi andre en luftepause fra vanskelige situasjoner. For Line er det å stelle dyrene en måte å finne ro og meditasjon i en hektisk hverdag, og hun ønsker å gi denne typen pause til ungdommene som kom inn i livet deres.

Et hjem med dyr og prosjekter
Gården er ikke bare et hjem; det er et sted for læring og utvikling. Om fosterbarna har lyst, får de lov til å delta i byggeprosjekter på gården, noe som kan gi dem gode ferdigheter og mestringsfølelse. En av jentene, som begynte med null erfaring, har blitt en dyktig «snekker» og kan komme på besøk å si «Tenk at jeg har vært med på å bygge denne a».


Relasjoner og åpenhet
Line og Jan-Erik mener det er viktig å opprettholde en god relasjon til de biologiske foreldrene. De inkluderer dem i markeringer, som konfirmasjoner, og jobber aktivt med å skape en god tone. Denne tilnærmingen har vært lærerik, også for deres egen sønn i arbeidet som politimann.
Håndtering av utfordringer
Å være fosterforeldre kommer ikke uten sine utfordringer. Line og Jan-Erik har opplevd situasjoner som rømming, skolefravær og å følge opp ungdom med helseutfordringer. For å håndtere dette legger de stor vekt på å opprettholde en åpen dialog, både med ungdommene, de biologiske foreldrene og andre hjelpere rundt ungdommene. Når situasjoner blir krevende beskriver de det som uvurderlig med god støtte og veiledning. De benytter også selv ulike strategier for å ivareta seg selv. Line forteller med et smil at hun kan finne ro i å spa grus på tunet, stelle med dyrene, lytte til musikk, eller ta en tur med hunden.

Gode råd til fremtidige fosterforeldre
Line og Jan-Erik har et klart budskap til de som vurderer å åpne hjemmet sitt for fosterbarn: Vær nysgjerrig og skap god kommunikasjon. Det er avgjørende å gå inn i prosessen med et åpent sinn og en villighet til å lære. De understreker viktigheten av å lete seg frem til og bygge på ungdommens interesser og ressurser. Enten det handler om å engasjere seg i praktiske prosjekter eller enkle aktiviteter som kakebaking, er det slike muligheter som kan bidra til å styrke relasjoner og gi ungdommene en følelse av mestring.
I tillegg påpeker de verdien av nettverket de har fått gjennom gruppeveiledninger og møtene i Skien. Å dele erfaringer med andre fosterfamilier har vært essensielt for dem, da det gir både støtte og inspirasjon i hverdagen. Line og Jan-Erik minner også om at det er viktig å ta vare på seg selv og hverandre som par, for å kunne gi best mulig omsorg til ungdommene. Å skape et trygt og kjærlig miljø er nøkkelen, og det å ha tid til å lytte, støtte og forstå behovene til ungdommene er uvurderlig.
For dem handler det om mer enn bare å være fosterforeldre; det er en livsforandring som beriker både deres liv og livene til de de tar inn.
Med disse erfaringene som bakgrunn er de overbevist om at det å være fosterforeldre ikke bare er en oppgave, men en livsreise som gir unike muligheter for både fosterforeldrene og barna.