I en verden hvor barn står overfor komplekse utfordringer, er det viktig med ressurspersoner som kan gi dem omsorg og støtte. En slik person er Trond «Kurte» Andreassen. Siden 2016 har han jobbet i Stiftelsen Fyrlykta, der han har dedikert tiden sin til å bygge en kultur for omsorg og tilhørighet blant sårbare ungdommer i regionen.
Fra lærer til kulturbygger
Kurte begynte sin karriere som lærer på Kruseløkka skole og så videre til Kvernhuset ungdomsskole og Møllehjulet, en alternativ skole tilknyttet kommunen. Men han ønsket mer tid til å jobbe direkte med elevene som trengte ekstra oppmerksomhet. Da Stiftelsen Fyrlykta henvendte seg med et tilbud om å jobbe med forebyggende tiltak, søkte Kurte om permisjon fra skolen for å prøve noe nytt.

Glommaflanke og nye muligheter
Med prosjektet Glommaflanke, inspirert av et konsept fra Tyskland, ble det brakt nytt liv til tilbudet for barn og unge. Gjennom initiativet har Kurte reist rundt med ungdommer i Fyrlykta bussen, arrangert aktiviteter og skapt en arena hvor de kan oppleve mestring og få ta del i det sosiale fellesskapet. «Det handler om å gi dem muligheter til å delta i aktiviteter,» sier han.
Kurte har også en åpenhet overfor barn som går igjen i arbeidet hans. Han deler av sine egne livserfaringer, som å miste en forelder tidlig, studenttid, kjærlighetssorg, og senere gleder som å bli far og bestefar. «Å være god nok og å bli sett er viktig,» understreker han. Kurte legger vekt på vennlighet, arbeidsomhet og punktlighet – verdier som både barn og voksengruppen lærer å verdsette.
Minneverdige øyeblikk
En av de mest minneverdige øyeblikkene i karrieren hans var når han hjalp en usikker elev som gruet seg til en teoretisk samfunnsfagseksamen. Kurte oppfordret gutten til å snakke om skogbruk, et emne han elsket. Dette resulterte i ikke bare en vellykket eksamen, men også en livsforvandlende opplevelse for gutten, som senere startet sitt eget firma.Et annet sterkt øyeblikk var da en tidligere elev inviterte ham til Nydalen. Under en livesending ble Kurte overrasket med en markedsføringsfilm laget av eleven, en hyllest til hans innflytelse. Filmen, som var en reklame for Norges Energi, viste hvordan Kurtes innsats gjorde en forskjell i livene deres.
Blikket fremover
I dag jobber Kurte aktivt med flere prosjekter og ansvar innen Stiftelsen Fyrlykta. «Det arbeidet vi gjør blir lagt merke til,» sier han med stolthet. Etter over et tiår i yrket tenker Kurte også på hva han ville ha gjort annerledes. «Jeg skulle ha brukt mer tid med familien, spesielt da jeg spilte mye fotball da mine døtre var små» reflekterer han.
Å lade batteriene
Når arbeidspresset blir stort, henter han energi gjennom fysisk aktivitet og ved å tilbringe tid med familien, og være med gode venner. «Sammenhengen mellom psykisk og fysisk helse er viktig,» mener han, alltid oppmerksom på hvordan han kan være en styrke for både seg selv og andre.
Trond «Kurte» Andreassen fortsetter å påvirke barnas liv positivt, ved å være en trygg støtte de kan stole på. Gjennom sitt arbeid hos Stiftelsen Fyrlykta sørger han for at flere barn og unge i regionen opplever mestring og tilhørighet, en arv han er med å bygge, stein for stein.