Sommer, forventninger og kapteinskifte

Av Jørgen Fredheim

Med sommeren kommer også tiden for å stoppe litt opp, se seg tilbake og se framover. Hvor er vi? Hvor har vi vært? Og hvor skal vi? Slik er det også hos oss. I disse dager er det kapteinskifte i Stiftelsen Fyrlykta. Irene Ivin kom inn på midlertidig engasjement i november. Hun takker nå for seg og gir ansvaret over til Jørgen Fredheim. Jørgen har jobbet i Fyrlykta flere år tidligere og er således et kjent navn for flere. Det har vært et turbulent år for Fyrlykta, men stormen har stilnet og vi nærmer oss målet! Snart er vi der vi skal og fortjener å være, det føler vi oss trygge på. Med blikket rettet fremover overtar Jørgen nå roret, og vi gleder oss til fortsettelsen.

En pust i bakken

Norge for øvrig er allerede godt inne i ferieperioden, og for mange blir ferien et velfortjent pust i bakken. Et avbrekk fra hektisk hverdagsliv, krav og forventninger. For andre kan ferien bli en prøvelse, og mange vender hjem med en følelse av at ferien ikke har innfridd forventningene. Mange bor gjerne trangere, søker seg «tilbake til røttene» og en mer primitiv tilværelse enn vanlig i ferien. Andre søker mer komfort. Båtliv, camping, hytter, hotell og leiligheter. Uansett – for mange er ferietid en tid hvor slekt og venner samles, noe som byr på utfordringer både med hensyn til plass og mangel på toleranse for andres væremåte og behov. De voksne har gjerne forventninger om felles måltider, hyggelige fellesaktiviteter hvor hele familien deltar og sosiale kvelder. Barna vil gjerne på leke- og badeland med alt det fører med seg, mens ungdommen vil helst bare være i fred, henge med venner og sove.

Når det er så ulike forventninger, håp og drømmer om hva ferien skal føre med seg ligger alt til rette for motsatt effekt. Vi blir stresset, irritable, skuffet – og så er man til syvende og sist glad for at det hele er over. Så da handler det vel til syvende og sist om forventningsavklaring og kommunikasjon, gjør det ikke?

«Nyt de små tingene, for en dag vil du kanskje se tilbake og oppdage at det var de som var de store»

sa Robert Brault en gang.

Og det er vel egentlig det det handler om. Sørg for at alle får rom og tid til påfyll av det de trenger slik at batteriene lades før hverdagen igjen tar over. Nyt øyeblikkene og de små tingene. Og du: ikke glem deg selv 😉 Riktig god ferie ønskes deg og dine fra alle oss i Stiftelsen Fyrlykta!

 

Med vennlig hilsen,
Jørgen Fredheim
Daglig leder Stiftelsen Fyrlykta